Vaš Biona ceker je prazan

Biona Bakin kolač sa jabukama

Kao sto je Biozačin neizostavan u slanim jelima tako je Seed mix neizostavana začin slatkih jela koja dolaze iz Biona kuhine. U nastavku  pričamo i pravimo kolač koji nam je u amanet ostavila baka. Dvije riječi BAKA i KOLAČ, more uspomena koje naviru. Vjerujem da svaki dom ima sličnu priču. Mi vam vjerodostojno prenosimo našu, pričamo vam o vremenima kada se kuhalo sa srcem i kada je jedinica mjere bila šalica.

Drvo jabuke je krasilo skoro svako dvorište, i jabuka je uvijek bilo u izobilju. Za naš kolač potreban nam je jedan kilogram najsočnijih jabuka. Ostajemo vjerni načinu na koji je baka mjerila sastojke za kolač, pronašla sam crvenu šolju za kafu (2dl). Krenimo redom da nam šta ne promakne:

  • 1 kg jabuka,
  • 2 šolje prezli
  • 2 šolju ulja
  • 2 solje oraha (sjeckanih)
  • 2 male kasicice sode bikarbone.
  • 4 kasike meda (supene)
  • džem od marelica
  • Biona Seed mix (po orginalnom receptu cimet)
  • Limunova korica ( limun prije upotrebe treba da odstoji u rastvoru sode bikarbone ili zeolita)

 

U narendane jabuke bez nekog posebnog reda pomjesajte sve navedne sastojke. Ostavimo kolač sat vremena da odstoji.Nakon toga istresite masu u tepsiju na papir za pečene, zaravnajte i pecite sat vremena na 180 stepeni. Nakon sto je kolač pečen dok je jos vreo premazite džemom od marelica i pospite sjeckanim orahom.

 

Svaka orginalna receptura vremenom je primila neke izmjene....tako i ova...u nedostatku cimeta stavili smo seed mix koji u svom sastavu ima cimet. Pored cimeta recept smo obogatili ostalim sjemenkama koji su sastavni dio seed mixa (sjemenke suncokreta, mljevenog lana, i susama).

 

Miris pečenih jabuka i cimeta, okus meda vrati nas u vremena kada samo najsrećni bili, u razigrano i veselo djetinjstvo.

 

Bionapetit!!!!