Proso je super namirnica koja sadrži korisna biljna vlakna i proteine, a ne sadrži gluten. Bogato je magnezijem i željezom, što je naročito važno za anemične osobe. Mineralni sastav prosa pozitivno utiče na rad nervnog sistema. Kod bolesnika koji piju antibiotike ili kod osoba s problemima probavnog trakta, pomaže pri regeneraciji crijevne flore. Ova se žitarica može pripremati na mnogo načina, kao kaša za doručak ili kao osnova za mnoge zdrave i ukusne kreme i pudinge. Jako hranjiv i lagano se probavlja. Daje nam energiju bez da opterećuje organizam.
Cooking tip: Kuhati proso u dvostrukoj količini posoljene vode (ako ispari, dodati još) oko 25 minuta. Cherry paradajz izrezati na komadiće. Na ulju propržiti luk, zatim dodati kupus, grašak i na kraju cherry paradajz. Posoliti i dodati curry i umak od soje. Kada povrće omekša, umiješati kuhani proso, dodati još malo vode i pustiti da se okusi povežu. Na kraju dodati peršun.
Pakuje: Biona&Beyond
Reviews
There are no reviews yet.