Blog

Biona Bakin kolač sa jabukama

Drvo jabuke je krasilo skoro svako dvorište i jabuka je uvijek bilo u izobilju. Za naš kolač potreban nam je jedan kilogram najsočnijih jabuka. Ostajemo vjerni načinu na koji je baka mjerila sastojke za kolač, pronašli smo crvenu šolju za kafu (2dl). Krenimo redom da nam nešto ne promakne:

  • 1 kg jabuka
  • 2 šolje prezli
  • 2 šolje ulja
  • 2 šolje oraha (sjeckanih)
  • 2 male kašičice sode bikarbone
  • 4 kašike meda (supene)
  • džem od marelica
  • Biona Seed mix
  • Limunova korica (limun prije upotrebe treba da odstoji u rastvoru sode bikarbone ili zeolita)

U narendane jabuke bez nekog posebnog reda pomješajte sve navedne sastojke. Ostavimo kolač sat vremena da odstoji. Nakon toga istresite masu u tepsiju na papir za pečene, zaravnajte i pecite sat vremena na 180 stepeni. Nakon što je kolač pečen dok je još vreo premažite džemom od marelica i pospite sjeckanim orahom.

Svaka orginalna receptura vremenom je primila neke izmjene, tako i ova, a u nedostatku cimeta stavili smo seed mix koji u svom sastavu ima cimet. Pored cimeta recept smo obogatili ostalim sjemenkama koji su sastavni dio seed mixa (sjemenke suncokreta, mljevenog lana i susama).

Bionapetit!