Uncategorized

Biona Bakin kolač sa jabukama

Drvo jabuke je krasilo skoro svako dvorište, i jabuka je uvijek bilo u izobilju. Za naš kolač potreban nam je jedan kilogram najsočnijih jabuka. Ostajemo vjerni načinu na koji je baka mjerila sastojke za kolač, pronašla sam crvenu šolju za kafu (2dl). Krenimo redom da nam šta ne promakne:

  • 1 kg jabuka,
  • 2 šolje prezli
  • 2 šolju ulja
  • 2 solje oraha (sjeckanih)
  • 2 male kasicice sode bikarbone.
  • 4 kasike meda (supene)
  • džem od marelica
  • Biona Seed mix (po orginalnom receptu cimet)
  • Limunova korica ( limun prije upotrebe treba da odstoji u rastvoru sode bikarbone ili zeolita)

U narendane jabuke bez nekog posebnog reda pomjesajte sve navedne sastojke. Ostavimo kolač sat vremena da odstoji.Nakon toga istresite masu u tepsiju na papir za pečene, zaravnajte i pecite sat vremena na 180 stepeni. Nakon sto je kolač pečen dok je jos vreo premazite džemom od marelica i pospite sjeckanim orahom.

Svaka orginalna receptura vremenom je primila neke izmjene….tako i ova…u nedostatku cimeta stavili smo seed mix koji u svom sastavu ima cimet. Pored cimeta recept smo obogatili ostalim sjemenkama koji su sastavni dio seed mixa (sjemenke suncokreta, mljevenog lana, i susama).

Bionapetit!!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *